Bij- en nascholing

|>SOLK in de praktijk: Constructief omgaan met patiënten met onverklaarde lichamelijke klachten

Op 5 juni 2018 organiseert Medilex, in congrescentrum Figi in Zeist, in samenwerking met topsprekers het congres ‘SOLK in de praktijk’. Met o.a. lezingen gegeven door Christina van der Feltz-Cornelis, Carine den Boer, Petra Kuijpers, Denise Hanssen, Jaap Spaans, Lineke Tak en Netty Versloot.
Aanvullende informatie.

 |>E-learning SOLK

Als zorgverlener ziet u regelmatig patiënten met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Wanneer is er genoeg onderzoek gedaan om te spreken van SOLK? Hoe legt u deze ‘diagnose’ vervolgens uit aan uw patiënt? En wat kunt u uw patiënt bieden qua behandeling?
Veel artsen en andere zorgverleners blijken dit lastig te vinden. Daarom is er een online cursus ontwikkeld, waarin onder andere deze vragen worden behandeld.

De cursus is ontwikkeld door een team van onderzoekers, clinici en docenten van het Universitair Medisch Centrum en de Rijksuniversiteit van Groningen, in samenwerking met Europese partners van de Universiteiten van München, Newcastle en Gent. De cursus kwam tot stand door een subsidie van EIT Health.

|>Hoogwaardig scholingsaanbod op het gebied van ernstige SOLK

Ook in 2018 verzorgt het TOPGGz centrum Altrecht Psychosomatiek Eikenboom weer een aantrekkelijk aanbod van (na)scholingsbijeenkomsten op het gebied van ernstige ‘Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten’ (SOLK) en Somatoforme stoornissen (DSM-IV)/ Somatisch-symptoomstoornissen en verwante stoornissen (DSM-5). Het betreft cursussen en workshops die gebaseerd zijn op onze jarenlange behandelervaringen, wetenschappelijke inzichten en onderzoek. Onze up-to-date kennis en ervaring delen we graag met andere collega’s uit het brede werkveld!

De trainingen worden verzorgd door onze hoogopgeleide en ervaren professionals, die tevens zeer ervaren zijn in het geven van scholing aan uiteenlopende groepen professionals. Alle trainingen worden geaccrediteerd door verschillende beroepsverenigingen (zoals NVvP, FGzPt, V&V, KNGF). Ons scholingsaanbod werd de afgelopen jaren door deelnemers hoog gewaardeerd.

Meer inhoudelijke informatie over ons Aanbod.

|>Incompany training via Altrecht Psychomatiek Eikenboom

Naast bovenstaande trainingen bieden we ook (op aanvraag en afhankelijk van onze mogelijkheden) incompany training aan op bovenstaande onderwerpen.
Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Carieneke Kandou, stafmedewerker van Altrecht Psychosomatiek Eikenboom, via e-mailadres: EikenboomTraining@altrecht.nl

Onderzoek en het ontwikkelen van scholing is binnen Altrecht Psychosomatiek Eikenboom bijeengebracht in de Eikenboom Academie, waarbij de scholing wordt ontwikkeld onder verantwoordelijkheid van  Jaap Spaans, klinisch psycholoog en voorzitter van het landelijk Netwerk voor Onvoldoende Verklaarde Klachten (NOLK).

We delen als Altrecht Psychosomatiek Eikenboom onze kennis graag en bevelen bovenstaande trainingen dan ook van harte bij u aan!

|>Basiscursus Lichaamsgericht mentaliseren

Waar en wanneer? 19 januari, 16 februari en 20 april (terugkomdag) 9.30-17.00 uur in Zeist (Altrecht)
Voor wie? Professionals, die werken met patiënten met onverklaarde lichamelijke klachten, zoals psychiaters, psychologen, psychotherapeuten, (huis)artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten
Accreditatie: NVvP, KNGF, FGZP, V&V
Bron: Basiscursus Lichaamsgericht Mentaliseren

|>Cursus Communicatie bij onverklaarde klachten

Waar en wanneer?
dinsdag 27 maart, dinsdag 10 april en woensdag 25 april 2018
Voor wie? Medisch specialisten, andere zorgprofessionals uit de GGz en somatiek en deelnemers die meer verdieping zoeken naar aanleiding van de studiedag ‘Het onverklaarde verklaard’ of ‘de Middagcursus Gesprekstechnieken’.
Accreditatie:
Medisch specialisten (voor een overzicht klik hier) – ABAN (15 punten toegekend)
Verpleegkundigen – kwaliteitsregister V&V (15 punten toegekend)
Verpleegkundig specialisten – VSR (15 punten toegekend)
Bron 

 

|>Workshop EMDR bij SOLK

Waar en wanneer? 9 maart 2018 In Utrecht (Beatrixgebouw Jaarbeurs) van 9:30 – 17:00 uur.
Aangeboden door: Yanda van Rood en Carlijn de Roos.
Voor wie? EMDR-behandelaren die tenminste een VEN erkende basistraining hebben gevolgd en werken met patiënten met lichamelijke klachten.
Accreditatie: Wordt aangevraagd bij de VEN en de FGzP.
Bron

 

|> Op het internet vond NOLK nog de volgende scholingen

 

Meer weten over bij en nascholing op gebied van OLK? Ga naar de sociale kaart en de categorie ‘scholing’. Bekijk daar het scholingsaanbod van de vermelde instellingen.