Agenda

Een datum om alvast te noteren in uw agenda:

Het landelijk congres onvoldoende verklaarde lichamelijk klachten vindt plaats op
4 oktober 2019 in Zwolle. De titel van dit congres is “Onvoldoende verklaard, steeds beter in beeld”.

Met meer dan 400 deelnemers zijn de vorige vier landelijke congressen erg succesvol geweest. Het congres bestrijkt een zeer breed gebied: van klacht tot organisatie, van classificatie tot betaling, van communicatie tot patiëntenperspectief en van stigmatisering tot bedrijfsgeneeskunde. Het congres is aantrekkelijk voor huisartsen en psychologen, voor verpleegkundigen en fysiotherapeuten, voor verzekeringsgeneeskundigen en bedrijfsartsen, voor praktijkondersteuners en oefentherapeuten, kortom voor hulpverleners van een zeer divers pluimage geïnteresseerd in SOLK.

 

 

Vernieuwend 5e congres:
Patiënt die zelf het autonome zenuwstelsel in balans brengt

Veel klachten van patiënten houden verband met overactivering of ontregeling van het autonome zenuwstelsel, van slaapproblemen en stressgerelateerde stoornissen tot depressie, PTSS, ADHD, autisme en hartklachten. Dit congres richt zich op de vraag hoe patiënten zelf die balans in het autonome zenuwstelsel kunnen herstellen met begeleiding vanuit de eerste lijn.

 

 

Symposium, dinsdag 26 november 2019
Psychosomatiek.
Een revival noodzakelijk!

De huidige hulpverlening lijkt teveel richtlijnhulpverlening geworden en vraagt door complexiteit van klachten om een revival van de psychosomatische hulpverlening. Op dit symposium wordt door gerenommeerde sprekers, uit de wetenschappelijke frontlinie van de psycho-somatische (para)medische zorg en GGZ, de noodzaak van een revival van een Psychosomatische benadering in de hulpverlening onderbouwd.

First EURONET-SOMA summer school:
Researching Persistent Somatic Symptoms: Multidisciplinary Challenges”!

The goals of the summer school are to stimulate young researchers active in the field of PSS research, to give them the opportunity to gain a broader view on the different PSS perspectives, to inspire them for tackling the challenges in PSS research and implementation, and to encourage contact between these young researchers and research leaders. We now want to encourage international PhD students and postdocs engaged in the field to apply for this chance of interdisciplinary and international exchange.
More info: EURONET-SOMA summer school or visit the website.

Van 15 tot 18 juni vindt in Groningen de eerste internationale Summerschool op het gebied van SOLK plaats. Deze summerschool wordt direct voorafgaand aan het EAPM congres georganiseerd vanuit het Euronet-Soma netwerk, door onder andere Bernd Loewe (Hamburg), Tim olde Hartman (Nijmegen) en Judith Rosmalen (Groningen). De summerschool is bedoeld voor promovendi en post-docs. De internationale sprekers behandelen  onderwerpen zoals conceptuele modellen, diagnostiek en behandeling, vanuit een interdisciplinair kader. Ook is er tijd voor vaardigheden zoals debatteren en communiceren met de media, en natuurlijk is er een uitgebreid sociaal programma. Er is plaats voor maximaal 24 deelnemers; selectie gaat aan de hand van sollicitaties. Meer info is te vinden op de website.