Links

Publicaties

Er is veel gepubliceerd over onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Via PubMed en Psyinfo kunnen wetenschappelijke artikelen opgevraagd worden. Open access artikelen zijn voor iedereen op te vragen. De overige artikelen kunnen alleen opgevraagd worden door abonnees.

Research

Een overzicht van Nederlands onderzoek naar onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten kunt u vinden via de KNAW-site 

Kenniscentra

Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid

Nijmeegs Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (UMC St Radboud)

Kenniscentrum Lichaam en Geest> GGZBreburg/Trimbos Instituut

Beroepsverenigingen

Vermeld staan de links naar erkende wetenschappelijke/beroepsverenigingen van BIG geregistreerde professionals (of naar een sectie daarvan) die gespecialiseerd zijn in OLK.

Nederlandse vereniging voor psychiatrie > De NVVP is de beroepsvereniging van psychiaters in Nederland en heeft een Afdeling Consultatieve en Ziekenhuispsychiatrie.

Nederlandse Federatie voor Ziekenhuispsychiatrie >  De NFZP is de overkoepelende organisatie van de Vereniging van PAAZ Managers (VPM), de Afdeling Consultatieve en Ziekenhuis Psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (ACZP) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland Consultatieve Psychiatrie (V&VNCP).

Landelijke Vereniging Medisch Psychologen De LVMP is de beroepsvereniging van psychologen die werkzaam zijn in een algemeen/academisch/categoraal ziekenhuis.

De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek De NFP is de beroepsvereniging van Fysiotherapeuten volgens de Psychosomatiek. Zij zijn gespecialiseerd in het herkennen en beïnvloeden van de complexe relatie tussen bewegend functioneren en psychisch functioneren.

Psychologen Algemene/academische Ziekenhuizen
PAZ is de sectie van het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) voor psychologen met belangstelling voor de somatische gezondheidszorg en met name de psychologische zorg in de ziekenhuizen. Ga naar de website

Nederlandse Behavioral Medicine Federatie
De NBMF is een bundeling van organisaties en personen die in Behavioral Medicine geïnteresseerd zijn.

Society for Psychosomatic Medicine De SPM is een vereniging van mensen in de gezondheidszorg, die zich verdiepen in het psychosomatisch gedachtegoed, dat door Prof.dr. Juda Groen, Wim Wolters en dr. Henk Pelser, internisten te Amsterdam, is ontwikkeld.

Proefschriften

Proefschrift van Monica Joustra: Similar but different. Implications for the one versus many functional somatic syndromes discussion.

Proefschrift van Hanneke Kalisvaart: Body-relatedness in somatic symptom disorder.

Promovendi die voor vermelding van hun proefschrift op de NOLK website in aanmerking willen komen, kunnen een link naar hun proefschrift op het gebied van SOLK sturen naar info@nolk.info.

Nog meer handige links: