Spring naar toolbar

Mindfulness

Mindfulness

Bij Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) weten we niet waardoor de klachten veroorzaakt worden. We weten wél dat we de klachten met ons lichaam voelen. We zijn ons bewust van de pijn, het ongemak of het onvermogen dat de klachten ons geven. Het vraagt veel van onze aandacht en energie, en als gevolg daarvan hebben we minder aandacht voor de andere dingen om ons heen. Mindfulness leert u om uw aandacht minder afhankelijk te laten zijn van uw klachten, en heeft als uitgangspunt: ‘Leren aandacht te hebben voor het hier en nu, voor de wereld om ons heen, en voor de signalen die ons lichaam ons geven.’

Hier en nu
Een bekende oefening in de mindfulnesstraining is die waarin u een rozijn in de handpalm legt. De oefening gaat zo: U bekijkt voor langere tijd zeer aandachtig deze rozijn, de vorm, de kleur, het patroon van de kronkels en misschien kunt u de rozijn zelfs ruiken. U heeft waarschijnlijk nog nooit op deze manier naar een rozijn gekeken. Door uw aandacht helemaal te richten op iets om u heen, om wat u meemaakt of wat u ziet, voelt, hoort, ruikt of proeft, bent u minder bezig met uw gedachten en problemen. Uw ervaringen worden levendiger en meer intens.

Aanvaarden
Bij mindfulness is het belangrijk dat u de dingen die in uw lichaam spelen voelt en accepteert, helemaal zonder erop te reageren. We zijn geneigd om te willen reageren op de dingen om ons heen. Tijdens een mindfullnessoefening proberen we dat niet te doen maar laten we gewoon gebeuren wat er gebeurt, ook in onze lichaamsbeleving. In de mindfulness oefeningen is het de bedoeling onze belevingen simpelweg te ondergaan. U kunt tegen uw vervelende gevoelens blijven vechten, maar daar lost u ze vaak niet mee op. Er op een andere manier naar kijken en uw ervaringen aanvaarden kan u helpen er minder last van te hebben. Dit kan op verschillende manieren gebeuren.

Piekeren
Meestal vragen de klachten zoveel energie dat u veel andere dingen om u heen niet opmerkt of er geen ruimte voor heeft. Mindfulness helpt u minder te piekeren en meer rust te ervaren door uw aandacht bewust te richten op het hier en nu. Uw lichamelijke klachten kunnen u minder storen, als u uw aandacht intensief op andere dingen in uw leven richt. Bovendien helpt dit u om de nare gevolgen van de klachten te verminderen. De dingen die voor u het leven de moeite waard maken krijgen door de lichamelijke klachten te weinig aandacht. Mindfullnesstraining kan u helpen deze dingen weer meer te kunnen ervaren.

Lichamelijke klachten
U kunt mindfulness gebruiken om de aandacht bij uw klachten vandaan te halen. Het omgekeerde is ook belangrijk: het richten van uw aandacht op uw klachten. Mensen met lichamelijke klachten hebben niet alleen deze lichamelijke klachten, maar ook de frustratie, de wanhoop, en de somberheid als gevolg van de klachten. Ook doordat de klachten niet begrepen zijn en er geen lichamelijke therapie voor bestaat kan meer stress ontstaan. Met mindfulnessoefeningen zoals de bodyscan kunt u uw lichaamssignalen ook eerder gaan opmerken. Door u bewust te zijn van hoe uw lichaam aanvoelt, leert u eerder de boodschappen te herkennen die uw lichaam u geeft. Door de klachten te voelen zonder erop te reageren maar ze te aanvaarden en te laten bestaan vermindert u de strijd tegen de klachten. Die strijd kost u energie en maak uw klachten vaak erger.