Spring naar toolbar

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie

Bij Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) weten we niet waardoor de klachten veroorzaakt worden. We weten wél dat ze ons lichaam beïnvloeden en andersom. Veel van wat er in ons lichaam gebeurt, gebeurt vanzelf. We zijn ons er vaak niet van bewust. We merken dan niet altijd op wanneer het lichaam grenzen overgaat. Het uitgangspunt van de psychosomatisch fysiotherapeut is: ‘Werken aan herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning in het lichaam en tussen belasting en belastbaarheid van het lichaam, met als doel de lichamelijke klachten te verminderen.’

Invloed op de klacht
Als er een lichamelijke klacht is, is vaak ook de natuurlijke balans van het lichaam verstoord. We moeten ons lichamelijk en in ons gedrag gaan aanpassen. De manier waarop we ons lichaam gebruiken wordt deels bewust en deels onbewust veranderd. Dit kan de klachten erger maken, of er kunnen meerdere klachten bijkomen. Iemand die buikklachten krijgt en een opgezwollen buik heeft, kan wellicht minder ontspannen ademen of eet later dan normaal waardoor hij extra moe wordt.

Evenwicht
De psychosomatisch fysiotherapeut ondersteunt op twee manieren het werken aan herstel. Ten eerste wordt geoefend aan het beter leren aanvoelen van het lichaam. Een deel van de onbewuste lichamelijke processen kunnen bewust gemaakt worden. Ademhaling en spierspanning, bijvoorbeeld, gaan meestal onbewust maar we kunnen leren er meer bewuste controle over te krijgen. Het leren aanvoelen van je lichaam is een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Belastbaarheid
Met oefeningen kun je beter leren voelen waar je lichaam op reageert en sommige automatische reacties afleren, of juist herstellende reacties aanleren. Als de klacht wat erger is, en je lichaam reageert erop, kun je hier nu beter rekening mee houden. Een volgende stap is het leren doseren van de belasting van je lichaam. Door op tijd te stoppen met belastende dingen, kun je voorkomen dat je lichaam overbelast raakt. Ook kun je leren om pauzes of een rustdag in te plannen zodat je wat reserves behoudt, of je reserves weer aanvult. Zo wordt een gezonder evenwicht tussen belasting en ontspanning bereikt. Vaak heeft dit tot gevolg dat de klacht beter de kans krijgt te herstellen. Ook worden de gevolgen van de klacht beter ingeperkt.